Η παχυσαρκία σήμερα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διατροφικά προβλήματα για τις προηγμένες κοινωνίες. Πολλοί παράγοντες φαίνεται ότι συμβάλλουν στην αύξηση της συχνότητας με την οποία εμφανίζεται και πολλοί τύποι θεραπείας έχουν συχνά δοκιμασθεί.
Τι είναι παχυσαρκία;
Παχυσαρκία θεωρείται η παθολογική εκείνη κατάσταση, κατά την οποία περίσσεια λίπους ή λιπώδους ιστού εναποθηκεύεται στον οργανισμό.
ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο νόσημα του οποίου ο επιπολασμός αυξάνεται συνεχώς. Στις Δυτικές Χώρες υπολογίζεται ότι το 35% του πληθυσμού είναι υπέρβαροι (Δείκτης Μάζας Σώματος [ΔΜΣ]: 25 – 30 Kg/m2 ) ή παχύσαρκοι (ΔΜΣ > 30 Kg/m2), το ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 50% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.
Τα στοιχεία αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση πολλών παθολογικών καταστάσεων, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της θνησιμότητας και νοσηρότητας.
Γιατί παχαίνουμε;
Η παχυσαρκία μόνο σε ένα μικρό ποσοστό οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Συνήθως παίρνουμε βάρος, όταν οι θερμίδες που λαμβάνουμε από το φαγητό είναι περισσότερες, από τις θερμίδες που καταναλώνουμε.
Πολύ συχνά η παχυσαρκία αποδίδεται σε ψυχολογικά αίτια, όπως είναι το άγχος, η μοναξιά, η ανασφάλεια, η κατάθλιψη. Όταν αυτές οι καταστάσεις ελέγχονται, η προσπάθεια για την απώλεια βάρους διευκολύνεται σημαντικά.
Χρήσιμες συμβουλές για καλό ξεκίνημα
- Πριν ξεκινήσετε τη προσπάθεια για απώλεια βάρους, βεβαιωθείτε ότι είστε αποφασισμένος-η να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Όχι μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά πρωτίστως για καλύτερη υγεία.
- Βάλετε στόχους και κίνητρα που θα τα έχετε πάντα στο μυαλό σας.
- Μην επιλέγετε ποτέ δίαιτες αστραπή ή δίαιτες που στηρίζονται σε περιορισμένα είδη τροφίμων. Τα αποτελέσματα όλων αυτών είναι χωρίς διάρκεια και σε πολύ λίγο χρόνο ξαναπαίρνετε το βάρος, που με τόσες θυσίες έχετε χάσει. Καλό είναι να χάνετε ένα κιλό την εβδομάδα και να είστε προσεκτικότεροι στην επιλογή των τροφίμων.
- Ξεκινήστε να τρωτε τρία κανονικά γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) καθημερινά, χωρίς να παραλείπετε τα δύο ενδιάμεσα (δεκατιανό και απογευματινό).
- Η παράλειψη γευμάτων δυσχεραίνει την ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας. Όταν δεν παίρνουμε πρωινό, πεινάμε γρηγορότερα, και όταν φτάνει η ώρα του μεσημεριανού, έχουμε την τάση να διαλέγουμε παχυντικά και λιπαρά φαγητά.
- Δώστε την απαιτούμενη προσοχή στις ποσότητες.
- Πίνετε πάνω από ένα λίτρο νερό την ημέρα. Αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό σας και συμβάλλει στο να διατηρήσετε την ζωντάνια σας.
- Μην βάζετε παράλογους στόχους και μην απογοητεύεστε γρήγορα. Το ζητούμενο είναι να χάσετε βάρος αργά και σταθερά.
- Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε τα περιττά κιλά είναι να συνδυάσετε τη δίαιτα με ένα πρόγραμμά συστηματικής γυμναστικής. Πείτε ναι σε έναν περίπατο με βήμα ταχύ, σε μια βόλτα με το ποδήλατο, στο κολύμπι. Γυμναστείτε μέχρι να νιώσετε μια ευχάριστη κούραση, χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο απ’ όσο πρέπει. Μη γυμνάζεστε αμέσως μετά τα γεύματα. Περιμένετε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα.
- Προσπαθείτε να τροποποιήσετε την διατροφική σας συμπεριφορά. Μην ξεχνάτε λοιπόν πως απαιτούνται θυσίες και αλλαγές που θα σας ακολουθούν και μετά το τέλος της δίαιτας.
- Οργανωθείτε σωστά. Φτιάξτε το μενού της εβδομάδας γράψτε το και φυσικά ψωνίστε συνετά και μόνο τα απαραίτητα, (προτιμήστε τα super market όπου προσφέρεται ποικιλία ειδών και μεγεθών). Έτσι κερδίζετε χρόνο και αποφεύγετε τα περιττά έξοδα.
- Τρέφομαι σωστά, σημαίνει αγοράζω σωστά. Γι’ αυτό προσπαθήστε να αγοράζετε τρόφιμα με χαμηλά κεκορεσμένα , με άφθονες φυτικές ίνες και με χαμηλή περιεκτικότητα αλατιού και ζάχαρης.
- Τρώτε ποικιλία τροφίμων. Αποφύγετε τα λίπη, κυρίως τα ζωικά, αλλά μη φτάνετε στην υπερβολή. Ορισμένη ποσότητα λιπών είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του οργανισμού.
- Προτιμάτε αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και μαργαρίνη με χαμηλά κεκορεσμένα αντί για βούτυρο.
- Τρώτε φαγητά μαγειρεμένα στον ατμό , ψητά ή βρασμένα. Πείτε όχι στα τηγανητά.
- Γεμίστε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν πολλές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, πολύτιμες βιταμίνες. Επίσης έχουν μεγάλο όγκο και μας αποτρέπουν να φαμε πολύ, διευκολύνοντας ταυτόχρονα και την εντερική διάβαση.
- Φροντίστε να έχετε φαει πριν ψωνίσετε. Αποφεύγετε αυτόματα περιττές αγορές.
- Αγοράζετε άπαχα κρέατα (πρωτεΐνες που αφομοιώνονται εύκολα), ψάρι, κοτόπουλο, μοσχάρι. Περιορίστε τα αλλαντικά, το αρνί και το χοιρινό.
- Αφιερώστε χρόνο και καλή διάθεση για την προετοιμασία του φαγητού σας. Όταν τελειώσετε σερβίρετε σε μικρό πιάτο. Η μικρή μερίδα θα μοιάζει «τεράστια».
- Μην τρωτε ποτέ όρθιοι ή τριγυρίζοντας στο σπίτι. Σταματήστε για λίγο στη μέση του γεύματος. Το φαγητό απαιτεί καλό μάσημα και ηρεμία!!
- Αρχίστε να κινείστε. Ξεχάστε το ασανσέρ και το αυτοκίνητο για τις κοντινές αποστάσεις. Βάλτε στη ζωή σας ένα hobby π.χ. το κολύμπι, ο χορός, το περπάτημα. Την ώρα που βλέπετε τηλεόραση ασκηθείτε χαλαρά σε ένα στατικό ποδήλατο ή ένα κυλιόμενο τάπητα.
- Μην ζυγίζεστε καθημερινά. Κρατήστε την αγωνία σας για την μέρα του προκαθορισμένου ραντεβού με τον διαιτολόγο σας.
- Όταν έχετε την επιθυμία να φάτε, προσφέρετε στον εαυτό σας την χαρά μιας βόλτας στις βιτρίνες ή τηλεφωνείστε σε έναν φίλο.
- Χάσατε μερικά κιλά; Ξεφορτωθείτε τα ρούχα που σας είναι φαρδιά! Αν τα κρατήσετε σημαίνει πως η νέα σας σιλουέτα είναι προσωρινή.
- Δεν είναι αγένεια να αρνηθείτε κάποιο κέρασμα που σας προσφέρεται. Αντιθέτως δείχνει χαρακτήρα. Εξασκηθείτε στο να εφευρίσκετε έξυπνους τρόπους να αποφεύγετε προκλήσεις για φαγητό.
- Απασχοληθείτε σε κάθε περίπτωση δημιουργικά, και αποβάλλετε το τυχόν άγχος σας για την έκβαση του προγράμματος σας.
- Το να είστε κοινωνικοί δεν σημαίνει ότι είστε και υποχρεωμένοι να τρωτε. Κέφι μπορείτε να έχετε κάλλιστα και με ένα ποτήρι φυσικό χυμό, σόδα, perrier ή έστω με ένα λευκό κρασί περιορισμένης ποσότητας.
- Μην αφήνετε το άγχος να επηρεάσει τη διατροφή σας. Συνήθως το στρες έχει ως αποτέλεσμα να παραμελούμε την υγεία μας και να μην ακολουθούμε υγιεινή διατροφή.
Σκεφτείτε:
- Τι σας οδηγεί στην βουλιμία.
- Τι προσπαθείτε να καλύψετε με το φαγητό, ποια ανάγκη ή ποια κατάσταση;
- Συνειδητοποιείστε το αίσθημα. Είναι θυμός, λύπη, μοναξιά ή κάτι άλλο;
- Ηρεμήστε παίρνοντας βαθιές διαφραγματικές εισπνοές.
- Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Χαλαρώστε κάνοντας κάτι διαφορετικό από το να φάτε (διαβάστε κάτι, κάντε ένα ζεστό μπάνιο, γράψτε ένα γράμμα).
- Αναγνωρίστε στο εαυτό σας την δύναμη του και την ικανότητα του να ξεπερνάει τα ατοπήματα.
- Σκεφτείτε θετικά και γαλήνια.
- Η ώρα του γεύματος πρέπει να είναι ώρα χαλάρωσης και απόλαυσης.
- Τρώτε πάντα καθιστοί χωρίς να διαβάζετε, να γράφετε ή να ασχολείστε με άλλες δουλειές.
- Τρώτε αργά, με μαχαίρι και πιρούνι, μασώντας καλά κάθε μπουκιά και φροντίστε ποικιλία τροφών.
- Συζητείστε με τον γιατρό σας ή με τον συνεργάτη ψυχολόγο του ινστιτούτου.